Dnia 29 X 2018r. w ramach promocji zdrowia (realizacja standardu 3) w naszej szkole zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne pod hasłem: "Jestem tym-co jem. Moje śniadanie daje moc.”
Celem zajęć było:
-zapoznanie uczniów z 10 zasadami zdrowego odżywiania dla ucznia opracowanego przez Instytut Matki i Dziecka;
- przekazanie oraz uzupełnienie podstawowych informacjami dotyczących śniadania;
-uświadomienie codziennej potrzeby spożywania śniadania;
-kształtowanie nawyków zdrowego odżywania się;
-zachęcenie do samodzielnego komponowania posiłków
Uczeń po warsztatach:
- wyjaśnia czym jest śniadanie oraz kiedy należy je jeść;
-wymienia produkty spożywcze, z których powinno składać się śniadanie;
- wyjaśnia znaczenie śniadania dla funkcjonowania organizmu człowieka;
-komponuje śniadanie , kierując się poznanymi zasadami dobierania produktów żywnościowych;
- omawia zasady zachowania higieny przy przyrządzaniu i jedzeniu posiłku oraz kulturalnego zachowania się przy stole.