Pan Krzysztof rozpoczął pokaz opowiadaniem, jak za dawnych czasów ludzie wypiekali chleb oraz jak dużo trzeba było się natrudzić, aby dojść od ziarenka do bochenka.
Usłyszeliśmy również o historii wytwarzania sera, gdzie i jak ludzie wytwarzali sery w dawnych czasach, o powrocie kuchni tradycyjnej i regionalnej do naszego życia, jak bardzo zdrowa i smaczna jest to żywność i jak dużo korzyści osiągamy ucząc się wypiekać chleb, wytwarzać masło, czy warzyć ser.
Na warsztatach dzieci ubijały masło w tradycyjnej maselnicy, robiły wspólnie ser, odciskały go w rzeźbionej, mennonickiej formie, po czym ser został posypany orzechami włoskimi, suszoną żurawiną, śliwkami, morelami, rodzynkami i polany miodem.
W czasie, gdy wypiekał się chleb, przy akompaniamencie pana Krzysztofa na gitarze, wspólnie śpiewaliśmy piosenki.
Była to niezwykła lekcja historii, świetna zabawa i nowe doświadczenie.
Małgorzata Kisiel