Warsztaty profilaktyczne

W listopadzie odbyły się warsztaty profilaktyczne dotyczące zagrożeń wynikających z zażywania narkotyków, dopalaczy oraz palenia e-papierosów. Uczniowie klas 6, 7, 8 i 3 gimnazjum otrzymali solidną dawkę wiedzy , ćwiczyli postawę asertywności - uczyli się jak odmawiać w sytuacjach ryzykownych, jak wyrażać własne zdanie bez obaw odrzucenia przez grupę rówieśniczą.  (Realizacja standardu 3)

Monika Kraińska, Agnieszka Kędziora-Paczkowska

Czytaj więcej...

Turniej badmintona

Dnia 15 listopada w naszej szkole odbył się Turniej Badmintona. W wydarzeniu udział wzięły klasy IV-VI oraz klasy VII-VIII i III gimnazjum. Zawody trwały 5 godzin. Rywalizowało ze sobą 35 par z klas starszych oraz 30 par z klas młodszych. Nagrody ufundował samorząd szkolny. Celem imprezy była dobra zabawa, promowanie zdrowego stylu życia oraz uczczenie Święta Niepodległości. (realizacja standardu 1, 2, 3, 4)

Ewa Pawłowska, Monika Kraińska

Czytaj więcej...

Spotkanie z dietetykiem

W piątek 09.11.2018 r.  wszystkie grupy przedszkolne odwiedziła pani dietetyk Elżbieta Szałajda. Dzieci dowiedziały się m. in.: na czym polega praca dietetyka, poznały dziesięć zasad zdrowego odżywiania, jakie produkty należy ze sobą łączyć, aby lepiej je przyswajać. Pani Elżbieta w interesujący sposób przedstawiła piramidę żywności. Na zakończenie zajęć dzieci wspólnie ułożyły jadłospis. Bardzo dziękujemy Pani Elżbiecie za wspaniałe zajęcia i poświęcony czas.

Czytaj więcej...

„Wybitni sportowcy autorytetami młodzieży” Spotkanie z Wicemistrzem Igrzysk Europejskich 2015 w Piłce Siatkowej panią Agatą Witkowską Durajczyk

Dnia 05 listopada 2018r. w poniedziałek w Szkole Podstawowej w Chwaszczynie odbyło się spotkanie z Reprezentantką Polski i Europy w Piłce Siatkowej, srebrną medalistą Igrzysk Europejskich 2015 w Baku – panią Agatą Witkowską Durajczyk.
W przygotowanie spotkania pod hasłem: „Wybitni sportowcy autorytetami młodzieży” zaangażowali się uczniowie klasy 8B, którzy zadbali o szczegóły spotkania.

W sali gimnastycznej o godz. 10.00 zebrali się uczniowie klas 4-6 SP i 3 Gimnazjum, nauczyciele i goście. Wybitną siatkarkę przywitały fanfary i oklaski całej społeczności szkolnej. Oliwia Flisikowska i Dawid Czemko z kl.8B konferansjerzy spotkania, powitali zebranych i przedstawili ciekawą biografię gościa. Zdjęcia szczególnych osiągnięć siatkarki oraz karierę sportową można było wysłuchać i obejrzeć na wyświetlonej prezentacji multimedialnej. Uczniowie mieli okazję posłuchać się jak wiele wysiłku, samozaparcia i systematycznej pracy należy podjąć by osiągać sukcesy sportowe. Wszyscy zebrani z zaciekawieniem obejrzeli wywiad Siatkarskiej Ligii oraz emocjonujący fragment meczu ze słynną Libero Reprezentacji Polski w piłce siatkowej.

Czytaj więcej...

Zdrowe śniadanie

26 października klasa 6D wzięła udział w obchodach dniu zdrowego odżywiania w ramach Promocji zdrowia. Młodzież własnoręcznie przygotowała sobie śniadanie. Warunki były dwa: śniadanie powinno być zdrowe i składać się z produktów zbożowych, mlecznych i owocowych. Uczniowie chętnie uczestniczyli w zaproponowanym działaniu i przygotowane śniadanie zjedli ze smakiem. Oprócz tego klasa przygotowała plakat promujący jedzenie śniadania zawierającego w.w. produkty. Celem akcji było uświadomienie znaczenia posiłku, jakim jest śniadanie dla człowieka oraz promowanie zdrowego jedzenia. Dzięki temu, że uczniowie sami taki posiłek przygotowali z pewnością cele zostały osiągnięte.
 
Wychowawca klasy 6D, Emilia Dampc
Czytaj więcej...

Promocja zdrowia

Dnia 29 X 2018r. w ramach promocji zdrowia (realizacja standardu 3) w naszej szkole zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne pod hasłem: "Jestem tym-co jem. Moje śniadanie daje moc.”
Celem zajęć było:

-zapoznanie uczniów z 10 zasadami zdrowego odżywiania dla ucznia opracowanego przez Instytut Matki i Dziecka;
- przekazanie oraz uzupełnienie podstawowych informacjami dotyczących śniadania;
 -uświadomienie codziennej potrzeby spożywania śniadania;
 -kształtowanie nawyków zdrowego odżywania się;
 -zachęcenie do samodzielnego komponowania posiłków
Uczeń po warsztatach:
- wyjaśnia czym jest śniadanie oraz kiedy należy je jeść;
 -wymienia produkty spożywcze, z których powinno składać się śniadanie;
- wyjaśnia znaczenie śniadania dla funkcjonowania organizmu człowieka;
 -komponuje śniadanie , kierując się poznanymi zasadami dobierania produktów     żywnościowych;
- omawia zasady zachowania higieny przy przyrządzaniu i jedzeniu posiłku oraz kulturalnego    zachowania się przy stole.

Czytaj więcej...